به گزارش روابط عمومی انجمن عکاسان ایران:

جلسه کمیته حقوق شهروندی شورای اسلامی شهر تهران با هیات مدیره انجمن عکاسان ایران عصر سه شنبه اول مردادماه در شورای شهر برگزار شد.

در این نشست ابراهیم امینی، نایب رییس شورای اسلامی شهر تهران و رییس کمیسیون نطارت و حقوقی و رییس کمیته حقوق شهروندی شورا، فرزاد هاشمی، حسن غفاری، سعید دستوری، محسن راستانی و بابک برزویه از اعضای هیات مدیره انجمن عکاسان ایران، علی محمد مختاری رییس سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران، مدیرکل آموزش‌های شهروندی شهرداری تهران، رییس امور مطالعات شرکت بهره برداری مترو تهران، مدیرکل تدوین قوانین شهرداری و نمایندگانی از کمیته حقوق شهروندی شورای شهر، مرکز ارتباطات شهرداری تهران و … برگزار شد.

حسن غفاری در این جلسه گفت: هیات مدیره انجمن عکاسان ایران جلسه‌ای را با کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران داشت که محور آن خلاهایی است که در قانون برای عکاسی در شهر وجود دارد و این جلسه نیز در ادامه جلسه قبل برای همین موضوع برگزار شده است. واقعیت این است که تارخ مصور شهر و کشور در حال از بین رفتن است به دلیل اینکه ممنوعیت‌هایی برای عکاسی در شهر وجود دارد در حالی که بسیاری از فضاهای ممنوعه عکاسی مربوط یک قرن پیش است و لازم است با توجه به شرایط امروز بازنگری شود. انجمن عکاسان ایران سال‌هاست فعالیت دارد و امیدواریم این نشست یک نگرش و بازتعریفی را برای عکاسی ارائه کند.

محسن راستانی نیز در این نشست گفت: عکاسان سند تصویری از جامعه ایرانی تهیه می‌کنند و برای این سند ضوابطی نیاز است اما متاسفانه تعدد مراکز تصمیم گیری ممانعت‌هایی را برای عکاسان ایجاد می‌کند. پیشنهاد می‌کنم نماینده‌ای از عکاسان برای تدوین ضوابط عکاسی حضور داشته باشد و کارگروه مشترکی با حضور نماینده نهادها و و انجمن عکاسان ایران تشکیل شود و ضوابطی تدوین شود که حقوق شهروندان، عکاسان و نهادها مورد توجه قرار گیرد.

فرزاد هاشمی در ادامه این جلسه گفت: درخواست جامعه عکاسی این است که آزادانه در شهر عکاسی کنند و حضور عکاسی مستند اجتماعی در فضای شهر آزاد باشد. نشست‌های انجمن عکاسان ایران با شورای اسلامی شهر تهران نخستین گام انجمن برای احقاق حقوق شهروندی عکاسان است تا بتوانند آزادانه در شهر عکاسی کنند و در گام‌های بعدی نشست‌هایی را با نهادهای دیگر برای امنیت و آزادی عکاسی دنبال خواهیم کرد.

سعید دستوری نیز در این نشست گفت: هنرمند و عکاس اگر امنیت نداشته باشد نمی‌تواند ذهنیت و ایده خود را در عکس بیان کند و ضرورت دارد فضایی فراهم شود که عکاسان به سهولت در شهر عکاسی کنند. انجمن عکاسان ایران آمادگی دارد در تدوین ضوابط و قوانین عکاسی آزادانه در شهر همکاری کند.

علی محمد مختاری رییس سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران نیز در این جلسه گفت: عکاسی در بوستان‌ها و پارک‌های تهران آزاد است و عکاسی در هیچ یک از بوستان‌ها و پارک‌های شهر ممنوع نیست.

ابراهیم امینی، نایب رییس شورای اسلامی شهر تهران و رییس کمیسیون نطارت و حقوقی و رییس کمیته حقوق شهروندی شورا در این نشست گفت: عکاس نقش آیینه را دارد با این تفاوت که آیینه همان لحظه را نشان می‌دهد و عکاس تصویر را در طول تاریخ ثبت می‌کند و خاطرات یک فرد، خانواده و ملت به کمک عکس منتقل می‌شود. عکس می‌تواند نقاط قوت و مشکلات جامعه را منعکس کند و ضرورت دارد که نقاط قوت و ضعف با هم دیده شود.

امینی در ادامه افزود: ما در حوزه مدیریت شهری آمادگی داریم کارگروهی برای عکاسی در شهر تشکیل شود و در صورت لزوم به صورت طرح یا لایحه مقرراتی برای عکاسی در حوزه مدیریت شهری وضع شود و حتی در حوزه ملی نیز برای این موضوع تلاش کنیم. کارگروهی متشکل از کمیته حقوق شهروندی شورای اسلامی شهر تهران و انجمن عکاسان ایران برای عکاسی در شهر تشکیل شود تا فضایی فراهم شود که عکاسان به سهولت عکاسی کنند و نگرانی‌ها و ذهنیت‌هایی که در این زمینه وجود دارد برطرف شود.

به گزارش روابط عمومی شورای شهر تهران:

سید ابراهیم امینی بیان کرد: اعلام آمادگی کمیته حقوق شهروندی برای همکاری با انجمن عکاسان ایران/ سلیقه‌ای عمل کردن در زمینه اجازه فعالیت عکاسان ناشی از خلأ قانونی است.

سید ابراهیم امینی، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران و رئیس کمیته حقوق شهروندی شورا در جلسه کمیته حقوق شهروندی با اعضای هیئت مدیره انجمن عکاسان ایران که بعد از ظهر سه‌شنبه اول مردادماه در سالن شیبانی شورای شهر برگزار شد، با اشاره به بیتی از شعر منتسب به ناصر خسرو که می‌گوید «آیینه چون نقش تو بنمود راست / خود شکن آیینه شکستن خطاست»، بیان داشت: عکاس در حقیقت نقشی همچون آیینه دارد، با این تفاوت که آیینه تنها تصویر حال حاضر ما را منعکس می‌سازد و عکاس تصویر ما را در گذر تاریخ اعم از خاطرات شخصی، خانوادگی، قومی و در ابعاد بزرگ‌تر، خاطرات یک ملت و بشریت را به پشتوانه هنر عکاسی به دیگران منتقل می‌کند و این ویژگی، ویژگی کوچکی نیست.

عکاسی ابزاری است که می تواند به واسطه انعکاس دردها و مشکلات و یا  نمایش نقاط قوت جامعه نقش آفرین باشد اما همواره در همه حوزه‌ها بحث‌ها و گلایه‌هایی پیرامون محدودیت‌های مترتب بر حق عکاسی وجود دارد.

بخشی از این محدودیت‌ها به این علت است که هرجا بحث از حق است باید در کنار آن به تکلیف خود هم آشنا باشیم، بنابراین حق و تکلیف همزاد یکدیگر هستند و باید هردو بخش حق و تکلیف به‌صورت همزمان مورد توجه قرار گیرند.

وجود برخی تنگ‌نظری‌ها در مواجهه با عکاسان قابل کتمان نیست که بخشی از آن را می‌توان ناشی از عدم تحمل نقد و ایرادات وارده به خود در سوژه‌های عکاسان دانست و بخش دیگری نیز ناشی از این تصور در میان برخی افراد است که عکاسان همواره به‌دنبال بیان نارسایی‌ها هستند. از این رو لازم است با نمایش توأمان نقاط مثبت و منفی، در طرف مقابل حس اعتماد ایجاد نمود.

باید اینچنین حس شود که هنرمند به دنبال نشان دادن واقعیات جامعه است. در قانون اساسی نیز امر به معروف به عنوان تکلیفی شهروندی  بر عهده آحاد جامعه قرار گرفته است و نمایش یک نارسایی و واقعیت اجتماعی توسط عکاس به نحوی انعکاس واقعیت جامعه به مسئولان و از سر دلسوزی است تا شاید راهی برای رفع آن یافت شود و در صورت ایجاد چنین حسی در مسئولان، قاعدتاً مسئولان نیز باید از چنین اقداماتی استقبال کنند.

در عرصه عکاسی اتحادیه‌های صنفی بر خلاف بسیاری از دیگر صنوف هنوز جایگاه خاص خود را در جامعه پیدا نکرده‌اند، به‌عنوان مثال کماکان در مجلس و دولت به جمع‌بندی لازم برای تدوین قانونی جامع در این حوزه که حقوق و تکالیف مسئولین و اعضای جامعه عکاسی را مشخص سازد نرسیده ایم و این خلأ می‌تواند ناشی از مواردی نظیر عدم انسجام در صنف و یا عدم دسترسی کافی به مسئولین حوزه قانون‌گذاری باشد.

رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورا با استقبال از همکاری متقابل میان کمیسیون نظارت و حقوقی و کمیته حقوق شهروندی با انجمن عکاسان ایران در حوزه مدیریت شهری بیان داشت: در شورا آماده شنیدن نقطه نظرات و همچنین تشکیل کارگروهی جهت تبادل‌نظر با انجمن هستیم تا در صورت لزوم با تدوین طرح یا لایجه‌ای بتوان نسبت به تدوین مقررات در زمینه عکاسی در حوزه تحت نظر مدیریت شهری مبادرت نمود.

سید ابراهیم امینی با اشاره به اینکه سلیقه‌ای عمل کردن در زمینه اجازه فعالیت عکاسان ناشی از خلأ قانونی است گفت: لازم است بررسی‌های لازم در عرصه ملی  انجام شود تا در صورت وجود خلأهای قانونی از طریق پیگیری نمایندگان انجمن در معاونت حقوقی ریاست جمهوری و سایر حوزه‌های مرتبط نسبت به قانون‌گذاری در این زمینه اقدام شود.

نایب رئیس شورای شهر با بیان اینکه نبود قانون منجر به سلیقه‌ای عمل کردن مسئولین می‌شود و چه‌بسا در بسیاری از موارد اعمال محدودیت‌ها ناشی از دلسوزی و توأم با حسن نیت باشد، گفت: به‌عنوان مثال در عکاسی از ایستگاه‌های مترو ممکن است مأموران مترو باتوجه به شرایط منطقه و با نگرانی از خراب‌کاری احتمالی برخی جریان‌ها در صورت دست‌یابی به اطلاعات دقیق از مشخصات ایستگاه‌ها، نسبت به اعمال برخی محدودیت‌ها اقدام کنند و دغدغه‌هایی از این دست قابل کتمان نیست و با هدف حفظ حقوق عمومی جامعه است.

سید ابراهیم امینی افزود: لازم است چارچوبی مشخص شود تا همه صنف‌ها از جمله صنف عکاسان با فراغ بال نسبت به انجام فعالیت های خود اقدام نمایند تا محدودیت‌های احتمالی در حیطه عکاسی صرفاً ناشی از دغدغه‌هایی باشد که میان مسئولین و عکاسان مشترک است و به حداقل ممکن برسد و راه را بر ممانعت ها و محدودیت های ناشی از دغدغه‌های غیر واقع‌بینانه ببندد.

در پایان این نشست افشین عزیزی به‌عنوان نماینده کمیته حقوق شهروندی شورای شهر در ارتباط با انجمن عکاسان ایران به‌منظور اقدامات مشترک بعدی معرفی شد.